Uitleg van de drie-eenheid van God.

Idee 1

Kringactiviteit.

1.Je komt de klas in groet de kinderen en zegt bijv.: Hey hallo allemaal fijn dat jullie er weer zijn! Vandaag gaan we er weer een fijne morgen van maken. Ik ben jullie juf/meester …..je naam… van GVO. Kennen jullie mij? (Of: weet je wie ik ben?)

Laat de kinderen erop reageren. (ze vonden het eerst wat vreemd en moesten ook wel lachen) Ja natuurlijk kennen we jou/u je bent onze GVO juf!

Heel goed! Ik ben het!

2.Je gaat de klas uit en zet een (gekke) bril op. Je komt weer binnen (wat zuchtend en puffend alsof je haast hebt gehad) Haaaa luitjes pffff tjonge jonge dat was me wat zeg we hadden ons verslapen joh!! Tja en mijn kinderen… ( of als je die niet hebt je hond of kat die iets moest verzin wat en wees creatief)… en je noemt hun namen…, konden weer van alles niet vinden en ik was mijn autosleutels ook nog niet kwijt kortom (en je gaat hijgend zitten) pfff ik ben blij dat ik zit. Ik ben de moeder van en je noemt de namen van je kinderen (of je zegt ik ben het baasje van en je noemt de naam van je hond, kat, cavia of wat ook) Kennen jullie mij?

Laat de kinderen weer reageren….haha natuurlijk weten we wie jij bent, je bent juf/meester'huppeldepup' (ze noemen je bij je naam ) Heel goed!

3. Weer de klas uit. Zet een pruik of een hoed of wat ook op, of een leuke opvallende sjaal als het maar iets anders is(bril weer af) Je komt weer binnen. Hallo lieve kinderen ik ben de vrouw/man van (noem naam van je man/vrouw) of als je niet getrouwd bent ik ben de vriendin/vriend van en noem die naam en vertel wat over je relatie bijv. dat je zo gezellig uit bent geweest te shoppen en leuke dingen hebt gekocht hoe lief je die ander vindt wat dan ook improviseer ter plekke of bedenk van tevoren even iets. Ik ben de vrouw/man van (of ik ben de vriend/vriendin van…noem naam. Kennen jullie mij?

Weer mogen de kinderen hierop reageren en zullen iets zeggen als ja hé, hé jij bent juf/meester 'huppeldepup'.

Juist dames en heren,ik ben jullie juf maar ook de moeder van…..(of baasje van..) en ik ben ook de vrouw/man van…( of vriendin/vriend van..) En weet je ik ben ook nog een kind van mijn ouders een buurvrouw van mijn buren, de klant van de bakker de slager en de tandarts ( en noem maar op verzin iets of laat de kinderen nog van alles verzinnen wat je allemaal van wie bent)

Nou zo is het ook met God drie keer anders en tóch dezelfde namelijk God de Vader(Schepper),God de Zoon(Redder en Verlosser) en God de Heilige Geest (Trooster en Helper)

Zo kun je daar nog wat over doorpraten en eventuele vragen van de kinderen beantwoorden. Er ontstaat een mooie en diep gesprek waarin het de kinderen duidelijk wordt dat er verschillende kanten zijn aan ieder mens en ook aan God! ? verschillende kanten en toch dezelfde persoon.

Idee 2

Kringactiviteit.

Je neemt mee naar school: Een kan (op school vul je die met water) en een glas, diepgevroren ijsklomp en een waterkoker.

N.a.v. vragen over God,Jezus en de Heilige Geest en wie dan God nu eigenlijk is of zijn het er 3? kun je er ook als volgt op ingaan :

1.Je schenkt het water uit de kan in het glas en vraagt ondertussen wat is dit? ( je kunt er evt. wat van drinken en vragen waar water nog meer goed voor is (dorst lessen,planten water geven, eten koken,om sowieso te kunnen leven zonder water geen leven etc.) Laten reageren laat het uit de kinderen komen en vul zelf aan. Ja heel goed water….( reageer op de kinderen)

2.Dan pak je de ijsklomp en laat het de kring rondgaan en vraagt ondertussen 'wat is dit'? (grote hilariteit want het is ijskoud aan hun handen!) Laten reageren en zelf weer reageren op hen. Bijv. Goed zo ja inderdaad! Het is eigenlijk ook water in een andere vorm, heel stevig en sterk (denk bijv. ook aan de ijsbaan je kunt er op staan en schaatsen)

3.Oké dan, nu eens kijken wat er gebeurt als ik het water hier in doe, je doet wat water in de waterkoker en laat het flink koken zodat je veel stoom ziet en vraagt weer : wat is dit dan ? en wijst op de stoom. Laat de kinderen weer reageren. Ja helemaal waar! Ook de stoom is eigenlijk water maar weer in weer een heel andere vorm,ongrijpbaar het kan overal heen waaieren….

En zo lieve jongens en meisjes (of hoe je ze ook aanspreekt op je eigen manier) is het nu ook met de Here God! Drie keer anders en toch Dezelfde. Mooi hé?

Bijvoorbeeld God de Vader (Schepper); Hij die leven geeft. (het water) God de Zoon ; waarop je kunt 'bouwen', 'staan',steunen,vertrouwen, geeft steun en stevigheid in je leven….. De Redder en Verlosser (de ijsklomp) God de Heilige Geest die bij je kan zijn als je dat wilt en overal kan heen kan waaieren net als de stoom. Je Trooster en Helper. (de stoom)

(ik zeg er altijd wel bij dat de Christenen dit geloven ( ik zeg er zelf ook altijd bij en ik ook). Ook haal ik vaak andere wereldreligies aan die weer andere dingen geloven maar dat ik i.v.m. GVO hen dit wil vertellen om hen meer over de God van de Bijbel te leren zodat ze Hem een beetje meer kunnen leren kennen zoals Hij is.)

Tineke Vos- van Dijk. GVO 2008/2009

Naar de site